Есенно:

Хризантемите не издържат на големи зимни студове, след цъфтеж ги зазимете

Хризантемите не издържат на големи зимни студове, след цъфтеж ги зазимете

Хризантемите са най-красивите есенни цветя и в момента пазарът предлага голямо разнообразие от цветове и форми. За съжаление, ниските топчести хибриди, които са най-атрактивни, издържат трудно студената българка зима. Това са сортове, които издържат най-много на минус 10 градуса. Тези хибриди най-често се използват от производителите на цветя, защото лесно се оформят в кълбовидна форма, имат планов цъфтеж и изглеждат атрактивно. Необходимо е обаче да положите малко повече грижи за защитата им през зимата.

Как да ги запазим? Ако се намирате в по-топлите южни райони на България, няма от какво да се боите, но ако градината ви е във високите полета или планинските райони, след преминаването на цъфтежа е добре да подготвите растенията за зазимяване. 

Най-лесно може да стане с натрупване на борови кори над туфата на хризантемата, за да я предпазите от студовете. Дебелината на слоя трябва да е поне 15 см. Не слагайте плат или друга материя, която поема вода и замръзва. Така ще унищожите растението, вместо да го предпазите. Друг начин за защита от студовете е чрез натрупване на оборски тор. По подобен начин се зазимяват и розите. 

Не забравяйте да разровите боровите кори или оборския тор в края на месец февруари, за да могат растенията да поемат първите топли, слънчеви лъчи и да се подготвят за разлистване. 

Как да отгледаме хризантема с формата на сфера? Декоративната форма се дължи на неколкократни резитби през пролетта и началото на лятото. За да се сгъстят, растенията имат нужда от подхранване и подрязване. До началото на юни спокойно може да режете връхчетата. Така стъблото ще се сгъстява и разклонява, а наесен ще имате обилен цъфтеж. Оформяйте короната на хризантемите като кълбо. Старайте се да не оставяте стърчащи клонки, защото крайната форма няма да бъде идеална. 

08:31ч. 17.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.