:

Хърсев Проблемът с цените на горивата е в устройството на пазара

Хърсев Проблемът с цените на горивата е в устройството на пазара

Проверки за горивата и спад в цените? Просто съвпадение.

Проверката на КЗК започна в момент, когато цените бяха достигнали ниско ниво. Трябва да се има предвид, че винаги има натрупани запаси при предишни по-високи цени.

Промяната в цените на горивата след обявената проверка от страна на КЗК е по-скоро съвпадение във времето. Тя започна в близки периоди на времето, в което цените реагираха в резултат на движението на световния пазар.

Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Цените реагират много по-бързо в посока покачване, когато има фундаментални фактори и съвсем бавно се адаптират към намаляване, посочи още той.

Финансистът обясни кои фактори трябва да са налице, за да има картел на пазара на горива. Преди всичко трябва да има споразумение между участници, които имат контрол на пазара, и това споразумение трябва да бъде насочено срещу ограничаване на конкуренцията. Освен това то трябва да доведе до общи действия.

"Ако само се договорят участниците на пазара за нещо, а не могат да изпълнят, то картелното споразумение е недействително, тъй като не води до резултат", отбеляза Хърсев.

"Не забелязваме нито един от основните компоненти на този състав, който би дефинирал картел", посочи още той.

Високите цени могат да се дължат и на други фактори, сред които са лошата и тежка уредба на пазара, която не позволява свободния внос на горива на конкурентни цени. Хърсев посочи, че става въпрос за изключително трудния режим за внос на горива в България и завишените изисквания към местата за съхранение.

Проблемът е в устройството на пазара, заяви финансистът. Цените на едро преди акциз и ДДС са високи, защото пазарът ни е устроен по този начин. Той е периферен пазар и е далеч от основните центрове в европейската икономическа общност, където преминават основните потоци на горива.

"Колкото по-труден е достъпът на пазара, а това го прави не картелът, а държавата, толкова по-лесно е за търговците да поддържат високи цени", посочи още той.

11:22ч. 15.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.