Полезни съвети:

Цветя и билки пазят зеленчуците от болести и вредители

Цветя и билки пазят зеленчуците от болести и вредители

В малките смесени градини e препоръчително да има цветя и билки наред със зеленчуците. Те не само красят лехите, но играят роля на лечители и стражи.

Плътният цветен бордюр край пипера например действа като щит срещу въздушните течения. Много добре се отразява и засаждането на чубрица, която пази растенията от листни въшки.

Класически пример за лечебно или предпазващо взаимодействие между декоративни растения и зеленчуци е невенът. Той прогонва кръглите червеи, които изяждат корените на доматите, картофите и ягодите. Невенът помага и срещу зелева херния и колорадски бръмбар. Производителите са забелязали, че опасният вредител отсъства, когато до картофите цъфти това лечебно растение. Невенът може да се засади и между редовете. Това ще ви осигури не само добър добив от картофи, но и билки за чая, разбира се, ако не третирате площите с пестициди.

В много от новите лозови масиви ще видите големи розови храсти в края на редовете. Те са засадени там като индикатор на болестите и вредителите. При първи симптоми на заболяване по розите, трябва да се пръска и лозовият масив.

Добро действие срещу вредителите има и латинката, а тагетисът, наречен от народа турта, е подходящ за лехите с ягоди. Той, заедно с розмарина и чубрицата, пази от вредители редица култури, включително бобовите.

Сред стражите в градината са още лавандулата, декоративният тютюн, чесънът и червеният напръстник, слънчогледът, жълтият шибой, мащерката, градинският риган, ведрицата, кръстолистната млечка.

10:54ч. 02.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.