Прогноза:

Цената на лавандулата остава висока - до лев за килограм цвят

Цената на лавандулата остава висока - до лев за килограм цвят

Жътвата на лавандулата се очаква да започне около 7-8 юли, тъй като цъфтежът се забави заради лошото време. Това каза за AgroLife Гергина Христова, производител от района на Ямбол.

Растенията се развиха добре, но сега се молим за топлина и слънце, за да има повече цвят, обясни Христова. Очакванията са добивите да бъдат като миналогодишните – около 500-600 кг от декар. В същия диапазон ще се движат и цените – между 80 ст. и 1 лв. за кг лавандулов цвят и между 110-140 лв. за литър лавандулово масло.  Това са добри цени и за фермерите, и за дестилериите.

Според Христова търсенето е добро както на вътрешния, така и на външния пазар. Прогнозите са, че то ще се увеличава, защото се разширяват приложенията на тази култура. „Наскоро българска фирма от Шумен ни потърси за суровина, за да произвежда таблетки за гърло. Все по-широко е приложението в българската козметиката, а на френския пазар сме без конкуренция“, каза Христова. От 2014 г. страната ни е на първо място в световното производство на лавандулово масло.

До края на 80-те години на миналия лавандулата се отглеждаше предимно в районите на Карлово, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, но сега площите са широкозастъпени дори в Добруджа.

Според Христова в момента няма риск от пренасищане на пазара, въпреки че площите се увеличават. Лавандулата не може да се сравнява със зърнените култури, от които реколтата излиза веднага за продан. През първите 2 години площите не дават добив. Освен това пазарната конюнктура е динамична – появяват се нови производители, но в същото време други излизат от сектора.  Така че поне още няколко години няма опасност от свръхпредлагане.

Гергина Христова се занимава активно с отглеждане на лавандула от 5 години. Паралелно с това отглежда памук, кориандър и зърнени култури. Обработваме 1700 декара и сме доволни от постигнатото, посочи производителката.

14:38ч. 13.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.