Поскъпване:

Цената на марулите скочи двойно за месец

Цената на марулите скочи двойно за месец

Цената на зелената салата се повиши почти двойно за месец. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в началото на януари средната цена на едро на салатките е била 60 лв./бр., докато в края на месеца стигна 1,15 лв.

Причина за голямото поскъпване са студовете, които сковаха страната от края на декември 2016 г.  Растенията, които се отглеждат в неотопляеми парници, се развиват бавно. Те не измръзват, но  растат трудно и затова предлагането на пазара е ограничено“, обясни производителят на зеленчуци Станимир Даскалов.

В момента на най-голямото тържище в София – „Слатина Булгарплод“, няма предлагане на марули, репички, пресен лук и чесън. Вместо това има спанак от Гърция по около 1,50 лв. за кг, с който също могат да се приготвят свежи салати.

През последните седмици на зеленчуковите тържища се наблюдава поскъпване и на картофите – само за една седмица увеличението на цената на едро с 2,9% - от 0,70 лв. на 0,72 лв. за кг. Предлагане на български картофи няма, тъй като количествата са изчерпани в големите складове заради слабата реколта.

 

 

21:27ч. 31.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.