:

Танева: Цената на млякото е ниска в целия Европейски съюз

Танева: Цената на млякото е ниска в целия Европейски съюз

Фермери в Европа също плашат с протести, помощите няма да разрешат проблема.

Това обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че има 12 страни членки, в които изкупната цена е по-ниска от тази в България.

Изкупната цена на суровото мляко е на най-ниското си ниво от пет години не само в България, но и в целия Европейски съюз. Пазарният дисбаланс, при който непрекъснато се увеличава производството, а търсенето спада, е последица от общата ситуация в общността.

Наскоро фермери в някои страни на Европа, също и в България заплашиха с протести заради ниските изкупни цени.

Министърът цитира данни, според които през миналата година производството в целия ЕС се е повишило с 2.5 на сто, а в САЩ и Азия - с 1.5 на сто. Прогнозите са, че и през тази година ще има растеж от около 1.5 на сто. "Няма как при това положение да не се очаква продължаващ спад на цените", обясни тя.

Танева коментира и че помощи за фермерите няма да разрешат генезиса на проблема. През миналата година бяха отпуснати общо 420 млн. евро помощи за млекопроизводителите. Министърът обясни, че България е взела повече, отколкото е делът й в общото производство.

На 14 и 15 март ще има заседание на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. На него земеделските министри на страните от ЕС ще обсъдят неотложните предложения в подкрепа на животновъдния сектор и млекопроизводството. Вероятно те ще са обвързани с обема на производството.

Министърът съобщи още, че в момента се правят два вида проверки в сектора. Едната е съвместно с Националната агенция за приходите при преработвателите на мляко и целят да  установят регламентирана ли и е дейността им, за да "няма изкривяване на пазара".

Втората цел на тази проверка е да се установи дали използваната технология съответства на правилата. За три дни вече са проверени шест мандри, като е установено до момента, че те преработват българско сурово мляко.

В момента се правят и планирани проверки на животновъдни ферми, които към края на миналата година не отговарят на изискванията за производство на мляко и на практика е направено изключение за тях, за да могат да продават продукцията си на пазара.

С настоящите проверки трябва да се докаже пред Европейската комисия, че качеството на производство отговаря на всички изисквания. Взимат се проби от млякото и ако се установят отклонения, фермерите ще имат три месеца да отговорят на изискванията. След това отново ще бъдат проверени.

11:31ч. 10.03.2016г.
Й

Г-ЖО ТАНЕВА КАТО МИНСТЪР НА МЗХ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ ДВЕ НЕЩА.ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ С КОЕТО ДА СЕ ИЗХРАВА НАЦИЯТА .ВТОРОТО ДА ОТСТОЯВАТЕ ХРАНИТЕЛНИЯТ СУВЕРИНИТЕТ НА НАЦИЯТА И ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ ТОВА КОЕТО СА ПРАВИЛИ НАШИТЕ ПРЕДЦИ.ТОВА КАКВО СТАВА И КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЕС НЕ Е ВАША РАБОТА.ТОВА КОЕТО НИ КАЗВАТЕ СЕГА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ И ПОКАЗВА КОЛКО СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНА И НЕПОДХОДЯЩА ЗА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ.В ЕС цените на млякото падат защото след падането на млечните квоти имат свръхпроизводство на мляко което руският пазар не може да поеме и е насочено към България.България през 2015г. е произвела 523х.тона мляко или това е 50% от млечната ни квота което показва, че мандрите работят в условията на недостик на суровина и нормалното е когато една стока предлагането е по малко от търсенето е нормално на пазарната логика цената на такава стока да се качва А В БЪЛГАРИЯ ПРОТИВНО НА ПАЗАРНАТА ЛОГИКА ЦЕНАТА ПАДА.Цената пада защото се определя от куповачите което също не е нормално .Цената пада защото няма изградена национална структора която да представлява и защитава бранша.Нормално ли е млекопроизводителите и млекопреработвателите ДА СЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОТ ЕДИН ЧОВЕК Д.ЗОРОВ.Нормално лие да изкупуваш млякото на тези нещастници на 30ст и да предлагаш млечни продукти на цени, които да ти гарантират 300-400%печалба .За мен и за всички нормално мислещи и страдащи от неграмотното ви управление ТОВА КОЕТО ГО ПРАВИТЕ НЕ Е НОРМАЛНО И ТРЯБВА ДА СИ ВЪРВИТЕ.

Йордан Малджански
14:03ч. 26.03.2016г.

Оставете коментар: