Прогноза на ФАО:

Цените на зърно, мляко и месо с рекорден спад

Цените на зърно, мляко и месо с рекорден спад

Очертава се трудна година, с пореден ценови натиск върху изкупните цени на земеделската продукция.

През 2015 г. свтовните цени на храните са спаднали с 19%, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс.

Понижение се отчита за четвърта поредна година, а се очртава тенденцията да се запази и през новата 2016 г.

Индексът на организацията, който отчита месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е спаднал до средно 154,1 пункта през декември 2015 г. спрямо 155,6 пункта през ноември.

Изобилието от предлагане на фона на скромното световно търсене и поскъпването на долара са основните причини за общото отслабване, доминиращо при продоволствените цени през 2015 г., отбелязва главният икономист на ФАО Абдулреза Абасян.

Според данните за декември се отчита понижение в цените на месото, млечните продукти и зърното. Поскъпнали са захарта и растителното масло.

Очакванията за голямо предлагане на зърно след премахването на износните мита в Аржентина оказват натиск върху стойността на пшеницата. Цената на царевицата се е понижила, тъй като конкуренцията при експорта й е нараснала, а международното търсене остава вяло, посочва ФАО.

Индексът на цените на зърното е отстъпил с 15,4 процента през изминалата година. Цените на растителните масла бележат 9-годишен минимум, а цените на млечните продукти отчитат най-ниската си годишна средна стойност от 2009 г. насам.

11:37ч. 08.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.