Прогноза:

Цените на млякото може да запълзят нагоре чак в края на 2016 г.

Цените на млякото може да запълзят нагоре чак в края на 2016 г.

Едва през втората половина на 2016 г. е възможно да има известно възстановяване на пазара на мляко, твърди в прогностичен анализ икономистът Николай Вълканов от фондация „ИнтелиАгро“. Нарасналото производство значително надхвърли търсенето и разбалансира пазара от лятото на тази година, като цените паднаха с близо 25% спрямо 2014 г., отбелязва той.

„Производството в топ 5 износителите на мляко в света – ЕС, Нова Зеландия, САЩ, Австралия и Аржентина, растеше средногодишно с 2% или 5 млн. тона мляко през периода 2010-2015 г. В по-голямата част от това време нарасналите обеми се абсорбираха от растящия китайски пазар, който в края на 2014 г., обаче рязко намали вноса. Като добавим към това затварянето на руския пазар, разликата между предлагане и търсене изведнъж зейна на 8 млн. тона млечен еквивалент“, обяснява Вълканов.

Авторът сочи прогнози на международни анализатори, че догодина темпът на нарастване на производството ще спадне в ЕС и САЩ, а в някои от големите страни производителки ще има и спад. В същото време се наблюдава активизиране на китайския пазар. Положително влияние на потреблението според него ще окаже и очакваният глобален икономически ръст от 2-3%.

 

Целият анализ можете да прочетете ТУК

 

08:00ч. 17.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.