:

Цените на основните храни на едро се повишават в средата на ноември

Цените на основните храни на едро се повишават в средата на ноември

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица записа ръст от 1,47% до 1,307 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) чрез БТА.

Миналата седмица той беше на ниво от 1,288 пункта. От юни равнището му е сравнително стабилно и се движи в диапазона 1,336 – 1,252 пункта.

С 2 на сто поскъпват оранжерийните домати, които се търгуват по 1,50 лева за килограм. Цената на вносните домати също се повишава – с 2,6% до 1,18 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поскъпват с 6,7% до 1,76 лева средно за килограм. Средно 0,65 лева за килограм на едро е цената на картофите.

Зелените чушки поскъпват с 12,6% до 1,07 лева за килограм на едро, докато цената на червените скача с 4 на сто до 1,30 лева за килограм. Цената на морковите нараства с 5,8% до 0,73 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,53 лева за килограм.

1,01 лева за килограм е цената на ябълките. Наблюдава се понижение на цената на лимоните със 7,6% до 1,59 лева за килограм. Гроздето от внос обаче поскъпва със 7,7% до 2,10 лева средно за килограм.

По 5,40 лева за килограм се предлага кравето сирене, докато кашкавалът тип „Витоша“ се търгува за 9,84 лева за килограм. Олиото струва 2,08 лева за литър.

Каймата се задържа на средна цена от 4,65 лева за килограм. Поевтиняване има на замразеното пилешко месо – с 1,3% до 3,75 лева за килограм на едро.

Захарта пък се купува по 1,55 лева за килограм. Брашното тип „500“ остава без промяна – на цена от 0,89 лева за килограм. Зрелият фасул се продава средно по 3,18 лева за килограм, докато яйцата се търгуват по 0,17 лева за брой на едро.

19:46ч. 20.11.2016г.
Още от категория "Новини"

Вие може да оставите първия коментар.