Световна прогноза:

Цените на храните в глобален мащаб се повишават

Цените на храните в глобален мащаб се повишават

Глобалният индекс на Организацията за прехрана и земеделие към ООН следи 73 цени на различни хранителни продукти от цял свят.

През април цените на храните в глобален мащаб са продължили да се повишават, след като опасения за неблагоприятни  климатични условия в различни региони от Малайзия до Аржентина причиниха рязък скок на цените на растителните масла, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Инвестор.бг..

Глобалният индекс на Организацията за прехрана и земеделие към ООН за цените на храните се е повишил с около 0,7% през миналия месец до 151,8 пункта, което е трето поредно увеличение и най-високо равнище от декември.

Индексът следи 73 цени на различни хранителни продукти от цял свят. Последните повишения маркират промяна в тенденцията на индекса, който вървеше надолу през голямата част от последните две години.

Цените на палмовото масло са нараснали през последните месеци, след като сухото време влоши перспективите пред добива в Индонезия и Малайзия, двете най-големи производителки.

Цените на соята също растат напоследък, след като проливни дъждове и наводнения засегнаха реколтата в Аржентина.

Цените на растителните масла в глобален план са нараснали с 4,1% през април до най-високото си равнище от 2014 г., отчита Организацията за прехрана и земеделие към ООН.

Цените на зърното също са се повишили през април, докато тези на млечните продукти и захарта са се понижили, сочат данните. Цените на царевицата и пшеницата на стоковата борса в Чикаго са подкрепени миналия месец от поскъпването на соята и сухото време в Бразилия, което застраши реколтата.

Въпреки това перспективите пред глобалните запаси от зърно се подобряват на фона на благоприятните климатични условия в Европейския съюз, Русия и Украйна. Организацията по прехрана и земеделие повиши прогнозата си за световния добив на пшеница през 2016 г. с 0,6% спрямо оценката от миналия месец до 717 млн. куб. тона. Това все пак би било с около 2,2% под рекордния добив от предходната година.

Общият зърнодобив се очаква да достигне 2,526 млрд. тона – сходно ниво с това от предходния сезон. Добивът на соя се прогнозира да спадне до 317 млн. тона, с близо 5 млн. т по-малко от предишните изчисления, заради неблагоприятните климатични условия в Южна Америка.

 

21:45ч. 05.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.