Българска работа:

Пласират контрабандна нафта с цистерни за мляко

Пласират контрабандна нафта с цистерни за мляко

Най-малко 800 млн. лв. на година губи България от контрабандата на горива.

Цистерни за мляко продават нафта нелегално. За това алармираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на семинар в Пловдив.

Появиха се цистерни, на които има надпис мляко, а продават гориво, твърдят от нея. Това била основно нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди. Тя се предлагала между 10 и 30 стотинки по-евтино от дизела по бензиностанциите.

Според изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев контрабандата на горива носи 800 млн. лв. загуби за бюджета. Още в началото на годината от Министерството на финансите са отчели, че сивият сектор възлиза на 30%.

Експертът от БПГА Светослав Бенчев посочи, че неотдавна са сигнализирали институциите как от цистерна се продава гориво в центъра на Самоков. Последвали проверки, но цистерната продължила да продава гориво без документи за произход и при никакви мерки за безопасност. Не се издавали и касови бележки.

Последният хит е доставката на дизел и бензин по интернет в туби. Това е опасно, предупреди Светослав Бенчев.

Ако се случи инцидент, кой ще бъде виновен, попита Светослав Белчев. Той отбеляза, че фирми с уставен капитал от 2 лв. внасят хиляди тонове гориво за година и след това изчезват. Престават да съществуват. Това гориво не се купува от официалните бензиностанции, а от сивия сектор, отбеляза Светослав Бенчев.

 

 

 

22:57ч. 29.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.