За пръв път:

Цъфна растение, отгледано в Космоса

Цъфна растение, отгледано в Космоса

Нов етап на биологичните експерименти - растението астра циния украси проекта Вегетарианец.

На борда на Международната космическа станция за пръв път цъфна цвете от растение, отгледано в Космоса.

"Да, има и други форми на живот в Космоса", написа шеговито в профила си в "Туитър" астронавтът Скот Кели. В съобщение на НАСА се отбелязва, че Кели се е нагърбил с космическото градинарство и се грижи за растенията, които се отглеждат в рамките на проекта Veggie (Веджи – Вегетарианец). 

От американската космическа агенция обясняват, че цветята са били засадени миналата година от колегата му Кейл Линдргрен, който през декември се върна на Земята и ролята на градинар бе поета от Скот Кели.

Кели посочва, че се чувства като главния герой от филма "Марсианецът", който успя да отгледа картофи на Червената планета. Кели е успял да реши важни проблеми по отглеждането на цветето, като лечението му от плесени и осигуряването на вода. 

Преди той да се заеме с грижите две от растенията загинаха заради гъбичното заболяване и бяха замразени и изпратени за анализи на Земята.

Експериментите с плодове и растения в МКС се провеждат в апарата Veggie, в който вече бяха отгледани салати, част от които също бяха замразени и изпратени на Земята за анализи, а за останалите растения космонавтите получиха разрешение да ги изядат.

НАСА позволи програмата за отглеждане на растения на борда на МКС, след като през 2013 г. американският астронавт и инженер-химик Джон Пети по собствена инициатива отгледа тиквичка.

Смята се, че космическата градина, освен че може да осигурява свежи подукти за трапезата на астронавтите, действа положително на психиката им.

През август 2015 г. японският астронавт Кимия Юи дегустира заедно с екипажа на Международната космическа станция маруля, огледана там в рамките на изследователска програма на НАСА за обезпечаване на пилотираните експедиции с пресни зеленчуци.

За покълване на семената се използва специално устройство, а светодиоди заместват слънчевата светлина. Половината от реколтата беше предназначена за обитателите на Международната космическа станция, а другата половина беше върната на Земята за изследване.

Подобни експерименти се правят на Международната станция от много години. Един от основните проблеми остава размножаването на листни бактерии по растенията, които могат да застрашат здравето на космонавтите.

00:43ч. 18.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.