Агрометеорологична прогноза :

Чака ни влажно време, но без опасност от градушки

Чака ни влажно време, но без опасност от градушки

Последната седмица на май ще се отличава с динамично, ветровито и по-хладно време, но то ще е благоприятно за развитие на земеделските култури. Това прогнозира синоптикът Петър Янков.

Той подчерта, че на места в страната ще има гръмотевични бури, но няма да има условия за градушки.През седмицата ще превалява в главно Западна България, а през почивните дни - в източните райони. Най-топло ще бъде в Южна България, а повече слънце и високи температури ще има в последните дни на месеца. 
По данни на Националния институт по метeорология и хидрология (НИМХ)  падналите  валежи през изминалата седмица повлияха положително на всички земеделски култури. В края на периода житните посеви интензивно черпиха от почвените запаси на влага и нивата до 50 см и 100 см бяха между 67%ППВ и 76%ППВ.

До края на периода развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, като житните масово ще навлязат в репродуктивна фаза и ще повишат изискванията си към почвената влажност. При пролетните култури ще продължи натрупване на листна маса.

По хладното и влажно време обаче предполага повишен риск от гъбни заболявания, намножаване на неприятели и плевелна растителност, затова трябва да се пръска при всяка възможност.

През третата десетдневка на май развитието на земеделските

култури ще протича с умерени темпове. При царевицата ще се наблюдава

активно листообразуване в зависимост от хибрида и сроковете на

сеитба, а навреме засетият слънчоглед ще навлезе в бутонизация.

При зеленчуковите култури ще започне цъфтеж и образуване на завръзи. В случай на частични повреди от градушка да не се забравят незабавните

третирания на засегнатите растения, защото те стават изключително податливи на болести.

 

 

20:06ч. 22.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.