:

Чака се рекордно производство на яйца

Чака се рекордно производство на яйца

През тази година се очаква да бъдат произведени около 1,5 млрд. яйца или толкова, колкото сме произвеждали преди 1989 г. За сравнение бройката през 2014г. е 1,219 млрд., което е с 2% повече от 2013г., съобщи председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.

В момента износът на яйца върви на високи обороти – експортът е главно за Гърция, където се изнасят в кори за директна консумация. Реализира се експорт и за Германия, Франция и САЩ. Вътрешният пазар е също напълно задоволен.

По повод готвените промени в наредбата за специфичните изисквания за производство на суровини и храни от животински произход на земеделското министерство Белоречков заяви, че новите текстове са в интерес на потребителите. В наредбата напр. се лимитират бройлерите, които могат да бъдат заклани в една ферма за 1 година. Те не бива да надхвърлят 4000 бройки.

Това показва, че се имат предвид малките производители, обясни Белоречков. Големите кланици колят по 60 хил. птици на ден. Поставянето на ограничения за малките е с цел да има проследимост на продукцията от страна на ветеринарните служби. Ще се следи за качеството и дали се спазват изискванията, посочи той.

В момента има 63 големи птицеферми с над 10 хил. кокошки, но се работи по много европроекти за разширяване на съществуващите мощности или строеж на нови. Големите ферми за бройлери са около 80 и в тях се отглежда 97% от птиците. През 2014 г. у нас са заклани 53 млн. птици и сме произвели 102 хил. тона птиче месо, което с 3,8% повече от 2013г.

11:39ч. 14.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.