:

Чрез резитби ще скъсите пубертета при дръвчетата

Чрез резитби ще скъсите пубертета при дръвчетата

„Овощните дървета са като човеците. Първо са крехки като дечица, после минават през пубертета. Този период, в който натрупват сили, но не раждат, може да бъде скъсен чрез  резитби“, казва овощарят Атанас Геотинов от Септември, който е известен с производството на висококачествен ябълков оцет .

Ако отгледате една слива от костилка, ще я чакате  пет години, за да даде плод. Но започнете ли отрано с резитбата, ще ускорите процеса на плододаване, обяснява Наско. Тогава сливата може да започне да ражда на третата година.

Според него първите три години са много важни за плододаването, защото тогава се създава короната на фиданката.

Всички плодни дървета се режат по различен начин. Например черешата на 10 години веднъж, а прасковата всяка година. Трябва също да познавате добре плодните пъпки, защото иначе ще берете само листа.

Ябълката иска простор, въздух, светлина, затова вътрешните клони  се премахват. „Добре е да върви насрани. Тя ражда на къси клончета. Лакомниците , които дават много  шума, ги премахвам или режа наполовина“, допълва Наско.

Той разказва, че при ноември прави обстоен оглед на овощната си градина. Изсъхналите и счупени клони задължително премахва. Раната покрива с градинарска замазка, но много хора използват блажна боя или латекс. Целта е дръвчето да се предпази от болест и вредители.

09:40ч. 21.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.