:

Шипките се изкупуват по 60-70 ст. вместо за лев

Шипките се изкупуват по 60-70 ст. вместо за лев

Очакванията, че шипките ще се изкупуват на висока цена от около 1 лв. за кг не се оправдаха. Въпреки надеждите за добри печалби, берачите получават по около 60-70 ст. за килограм от витаминозния плод, а консервните фабрики дават по около 80 ст./кг. Това заедно с лошото време е причина за слабия интерес към кампанията.

По пазарите в страните шипките се продават около 3 лв. на килограм.

Годишно у нас се изкупуват от 3000 до 5000 т шипки. От тях около 1500 тона се сушат, 1000 тона се замразяват, а останалото отива в консервните комбинати за производство на мармалад. Тази година обаче количествата ще са по-скромни.

Подобна е картината и при диворастящите билки. „В началото на новия сезон имаше много дъждове, а от края на юли започна суша и високите температури изгориха много от находищата на лечебни растения. С лошо качество бяха дървовидният бъз и липата, и догодина ще има недостиг, защото не са покрити нужните количества. Ще има недостиг и на много от дребните цветни билки. Жълт кантарион имаше в изобилие, но пък той не се търси в чужбина“, разказаха билкари.

По предварителни данни до момента са изкупени с около 30-40% по-малко лечебни растения от 2014 година, когато бяха реализирани около 7-8 хил. тона.

Промените в климата на страната, които се изразяват в рязка смяна на екстремни явления – градушки и проливни дъждове с периоди на засушаване, влияят негативно върху този бизнес, което показва, че е дошло време билките да се отглеждат основно култивирано, коментират експерти. Това обаче трябва да става само по предварително сключени договори за реализация на продукцията. Иначе ще бъдем свидетели на периодично свръхпроизводство и пренасищане на пазара.

В момента например се търси мурсалски чай, но има риск площите да се увеличат прекомерно и през следващата година продукцията да остане в складовете, тъй като тази билка се продава предимно на вътрешния пазар. 

12:20ч. 01.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.