Кабинетът успокоява:

Ще има европари за църковни проекти по селската програма

Ще има европари за църковни проекти по селската програма

Таванът на общите допустими разходи на един църковен проект остава 400 хил. евро.

Представители на кабинета са приели вчера патриарх Неофит и архиереи, съобщава Медиапул.

Целта е била да се успокои Светия синод, че няма да се утежняват изискванията за църковни проекти, кандидатстващи за еврофинансиране по новата селска програма.

Срещата с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева и регионалния Лиляна Павлова идва след като преди две седмици Светият синод забрани на църквите да участват с проекти в новата Програма за развитие на селските райони, но не стана ясно от какво е недоволна църквата.

В разговора със светите отци Десислава Танева ги уверила, че таванът на общите допустими разходи на един църковен проект остава 400 хил. евро, докато те са смятали, че размерът е намален на 400 хил. лв.

Агроминистърът обещала да се приеме искането на църквата съответният епархийски съвет да одобрява решението на църковното настоятелство при кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони.

Вицепремиерът Томислав Дончев приветствал идеята да бъдат обсъждани заедно със Светия Синод въпросите, които касаят обновяването на храмовете, съобщиха от правителствената пресслужба.

Лиляна Павлова обяснила, че за обновяване на храмове паметници на културата по оперативната програма за регионално развитие са предвидени 200 млн. лв., които ще се предоставят отчасти под формата на безвъзмездна финансова помощ и отчасти като дългосрочно нисколихвено кредитиране.

100 млн. лева от средствата по приоритетната ос ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ за проектите, а останалите ще бъдат пренасочени към Фонда за туризъм за финансов инженеринг, обясниха от Министерския съвет.

Регионалният министър обясни още, че възможност за финансиране на обновяването на храмове предоставят и програмите за трансгранично сътрудничество, по три от които България е водеща страна.

На срещата е бил обсъден и напредъкът на ремонта на храм-паметника "Александър Невски“. Поет е бил ангажимент в най-кратък срок работната група да изготви проект за рехабилитацията му.

10:52ч. 24.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.