КЗК в готовност:

Проверка за картел при млякото няма, още се чака сигнал

Проверка за картел при млякото няма, още се чака сигнал

Преди това земеделското министерство трябва да каже в какво се съмнява.

"В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към момента няма получена информация от земеделското министерство за картел при млякото. Ако те ни изпратят данни за евентуалните си съмнения, ние можем да започнем проверка". Това каза пред AgroLife говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Коментарът му бе по повод изказване на земеделския министър Десислава Танева през укиенда, че заради ниските изкупни цени ведомството ще търси доказателства за картел. Наличието на картели обаче може да бъде доказвано исанкционирано единствено от КЗК.

Марио Гаврилов добави още, че в последните години комисията често е получавала подобни сигнали от фермери, но до момента нито един от тях не е изложил писмено своите аргументи. Миналата година председателят на асоциацията на овцевъдите Бисер Чилингиров например е подал устно такъв сигнал. В продължение на четири месеца след това обаче така и не е постъпило писмено оплакване от него, каза Гаврилов. Тогава експертите от КЗК са му пратили писмено напомняне за изкезените от Чилингиров съмнения за картел, както и въпроси по темата. "Така и не сме получили отговор от него до момента", заяви Гаврилов пред AgroLife.

Според Десислава Танева повод за подобно разследване са съмненията на животновъди, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени. Фермерите от години се оплакват, че прекупвачите масово предлагат значително по-ниски цени и така обезсмислят производството на мляко.

Последният анализ на сектор мляко е правен от КЗК през 2010 г. и той показа значителни дефекти на пазара, посочи Гаврилов. Според него пазарната ситуация към момента не се е променило особено, а проблемът на сектора е малкият брой мандри.

09:34ч. 01.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.