:

Ще има облекчения за ползващи еднодневни трудови договори

Ще има облекчения за ползващи еднодневни трудови договори

От тези договори се възползват основно големите земеделски стопанства, сочи справка на социалното министерство.

Облекчения за работодателите, използващи еднодневни трудови договори, готви Министерството на труда и социалната политика, става ясно от писмен отговор на социалния министър Зорница Русинова до депутата от БСП Лява България Светла Бъчварова, цитиран от Инвестор.бг.

Предвижда се надграждане на програмния продукт в Инспекцията по труда, чрез който се администрира документацията за тези договори. Така ще отпадне необходимостта от физически достъп на работодателите до офисите на Инспекцията. По този начин ще бъдат намалени и грешките при сключване, регистрация и отчитането на еднодневните договори.

Интересът към тези договори е много голям, отчита още социалният министър.

От началото на годината до края на юли са били предоставени над 127,5 хил. образци на еднодневни договори. От тях са се възползвали повече от 1,2 хил. земеделски стопани. Върнати като неизползвани са само 4 хил. договора.

Справката на социалното министерство показва, че най-много образци са предоставени от Инспекцията по труда в Стара Загора (над 31 хил.) и в Пловдив (18,2 хил.).

Еднодневните трудови договори се използват активно от земеделски стопани, обработващи големи земеделски площи. Най-голям брой са сключени от производители на череши, маслодайна роза и лозя.

Възможността за сключване на еднодневни договори беше предоставена с промяна на законодателството от края на юли 2015 година. Те дават възможност за наемане на неквалифицирана работна сила  в сектор „Растениевъдство“.

През миналата година са били предоставени почти 81 хил. образци на еднодневни трудови договори, а върнати като неизползвани са били малко над 5 хил.

1000 земеделски производители са сключили днодневни договори през цялата 2015 година.

09:03ч. 07.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.