:

Ще има санкции за забавени агропроекти

Ще има санкции за забавени агропроекти

На земеделските производители ще бъдат налагани неустойки за проекти по Програмата за развитие на селските райони, ако не започнат да ги изпълняват навреме. Глобите ще бъдат избегвани само при условие, че до 6 месеца от сключването на договора фермерите информират фонд "Земеделие", че няма да се справят с изпълнението, съобщи на форум в София шефът на фонда Румен Порожанов.

Така нестартиралите проекти ща могат да бъдат заменени с други, тъй като ще се освободят средства от бюджета на програмата за нов прием. В момента бенефициентите масово искат удължаване на сроковете и това бави усвояването, а много проекти не получават финансиране.

В договорите за финансиране ще има и клаузи за краен срок за приключване на инвестицията, както и за прекратяването й при неизпълнение.

Фондът иска също така да бъдат направени законови промени, с които да се дефинират така наречените "изкуствени условия", което ще даде нормативно основание за отхвърляне на проекти. Порожанов даде пример за проекти, при които бенифициенти са кандидатствали с нарочно разделени овощни градини, къщи за гости или фотоволтаични паркове. В такива случаи е практика фондът да отхвърли проектите, но кандидатите завеждат съдебни дела и фондът често ги губи.

22:58ч. 29.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.