Потвърдено от министъра:

Танева: Ще се изкупуват гори от частници, вероятно от второто полугодие

Танева: Ще се изкупуват гори от частници, вероятно от второто полугодие

Предимство за тези с най-ниска оценка и граничещи с държавни имоти - за по-лесна комасация.

При откриването на Седмицата на гората в Сливен министър Десислава Танева потвърди, че е в ход подготовка на нормативната база за изкупуване на гори от частни собственици.

Тя посочи, че горите, които бяха изсичани незаконно с „гола сеч“, били на дребни собственици, като самите те не са знаели, че се извършва сеч в техните имоти. Някои от горските терени дори са оставени на произвола на съдбата.

Министърът обясни: „Взехме това решение именно поради факта, че най-трудно опазваните гори са тези на дребните собственици. Надявам се до средата на годината наредбата да е готова.

Това се прави, за да може тези територии да се съхраняват, управляват, опазват от структури като Държавните горски предприятия, които имат и ресурс.

Свободният пазар на горски територии е съвсем различен от този на земеделски земи и дребните собственици на горски територии трудно могат да намерят пазар."

В последните дни се появиха твърдения, че опитът на държавата да откупи частните гори прилича на национализация в ущърб на собствениците.

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов уточни, че за целта са заложени по 100 хил. лева в бюджетите на горските предприятия.

Критериите все още не са изготвени, уточни зам.-министърът. Ще се гледа обаче дали частните малки терени са важни от гледна точка на защита на инфраструктура, т.е. дали попадат в защитни гори, както и дали са важни по други социални или икономически причини.

Почти задължително е съответната частна гора да има обща граница с държавната гора, за да може да се комасира, допълни Костов.

Цените ще се определят на пазарен принцип, а покупко-продажбите ще се осъществяват на търг. С предимство ще се изкупуват тези гори, за които се дава по-ниска цена.

Малките частни горски терени от по няколко декара са около 2,5 млн., а собствениците са около 1,25 млн. души.

На снимката от официалния сайт на МЗХ министър Танева показва в Сливен как се залесява.

21:08ч. 09.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.