Прецизна апаратура ще открива 12 нови вида замърсители:

Ще търсят пестициди във водите

Ще търсят пестициди във водите

Изпълнителната агенция по околна среда ще анализира наличието на 12 нови замърсителя в подземните и повърхностните води. Досега тези вещества не са били наблюдавани и анализирани. Става дума за нови видове пестициди, фталати, отпадъчни вещества от фармацевтичната промишленост, козметиката и други.

Модерната апаратура за извършване на анализите ще бъде купена с европейски средства и ще се инсталира в лабораториите на агенцията в София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Монтана, Плевен, Русе и Шумен. Ще се  разработят и методи за анализ. Данните ще се подават към Европейската агенция по околна среда.

С всяка изминала година ЕК увеличава броя на замърсителите, които трябва да се наблюдават. Това е в резултат от научните изследвания за влиянието на използваните химикали върху човешкото здраве. Отражението на пестицидите върху почвите, въздуха и водите е обект на мониторинг в Европейския съюз. Данните, получени от нашата страна, ще подпомогнат научните изследвания за влиянието на някои нови препарати за растителна защита върху околната среда.

 

07:54ч. 22.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.