Съвети:

Ябълките, сливите и крушите имат нужда от 50-60 литра вода на кв. м

Ябълките, сливите и крушите имат нужда от 50-60 литра вода на кв. м

Овощните дървета трябва да се поливат, когато формират плодните си пъпки, за да се радвате на добра реколта и през следващата година. Бадемът например е „хитър“ – при него този процес започва около средата на юни. Така успява да се възползва от периода с по-обилни дъждове, а поливките са допълнителен бонус.

Прасковата генерира плодните си пъпки в началото на юли, а за ябълката и крушата от голямо значение е първата четвърт на този месец.

Това показва, че за повечето видове времето от началото на юли до края на август е решаващо за напояване. То съвпада и с интензивното наедряване на плодовете на къснолетните, есенните и зимните сортове. Особено благоприятно въздействие оказва оптималното навлажняване на почвата през последния месец преди беритбата. Тези поливки трябва да се прекратят около две седмици преди прибирането на реколтата. По този начин се избягва напукването на плодовете на костилковите видове и се подобрява съхраняемостта на семковите – ябълки и круши.

Вторият важен въпрос е свързан поливната норма. Корените на овощните дървета са разположени дълбоко, затова валежи от 5 до 15 л на кв. м нямат особено значение. За да се навлажни коренообитаемият почвен пласт на дърветата във фаза на пълно плододаване са нужни  50-60 л  на кв. метър. Ако почвата е лека, се полива с по-малки количества, но по-често, а при тежките почви е обратното.

За да определите точното количество вода, може да направите следния опит: 2-3 дни след поливането се изкопава трап и се проследява докъде е достигнала водата. Ако тя е преминала зоната на главната маса от кореновата система, следващият път нормата се намалява и обратно, ако не е овлажнила тази зона – нормата се увеличава.

Завехналите листа при едногодишните растения показват, че са жадни. Повехнат ли листата на овощните дръвчета обаче, те вече са засегнати от сушата.

Важно е също да се знае, че поливките в края на март допринасят за нормалното протичане на цъфтежа, оплождането и активния растеж на леторастите. При голямо засушаване се препоръчва поливане 10-15 дни след прецъфтяването.

Напоява се и през първата половина на юни, след опадването на завръзите. Градината има нужда от вода и след прибирането на реколтата. Така се създават условия за нормално запасяване и закаляване на овощните растения, което повишава тяхната студоустойчивост и осигурява силен растеж в началото на следващия вегетационен период.

При суха есен се налага и една поливка по време на листопада, което ще предотврати зимното изсъхване на клонките и ще се осигурят условия за нормално функциониране на корените през зимата. 

09:45ч. 16.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.