:

Ябълките „Флорина“ издържат на болести и се продават добре

Ябълките „Флорина“ издържат на болести и се продават добре

Най-добрият сорт ябълки за отглеждане у нас е „Флорина“, препоръчвам го горещо, съветва проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Сортът е устойчив на струпясване, най-тежката и икономически значима болест при ябълката. Това позволява да се намалят значително пръсканията. Обичайно те са 16-20 годишно, но при сорта „Флорина“ броят им може да се сведе до 7-8, което намалява разходите и работата в градината. Такива качества има и „Златна резистентна“, която освен това е по-едра и по-сочна от „Златна превъзходна“.

Друг сорт, който не става жертва на струпясване, е „Бесапара“, който е създаден в института. Получен е чрез интензивна селекция чрез кръстоска между „Флорина“ и „Макфрии“. Наречена е на името на стар тракийски град, чиито руини са в близост до Пазарджик в подножието на Бесапарските ридове.

Плодовете са като от приказките – ярко червени и големи, теглото им е около  180-200 грама. Зреят към края на септември и издържат дълго – до март, април, което е също голямо предимство. Сред новите сортове на института са и „Елегия“, „Горана“, „Марлена“ и „Мартеника“.

За съжаление, нито един сорт не е устойчив на плодовият червей, затова трябва да се пръска, напомни професорът.

В генофонда на Института по земеделие се поддържат 420 сортообразци от 8 вида ябълки. 

08:54ч. 23.10.2015г.
Б

Здравейте ,интересувам се от ябълки Флорина ,Пинова ,Ревена,никъде не мога да намеря подробна инструкция за гъстота на засаждане ,подрязване пръскане и т.н. Само името ,сладост ,цвят и т.н.Някаква подробна информация има ли ,защото може и да засадя около декар и нещо .С уважение Бончо Бонев гр.Добрич 0899 048 300

Бончо Бонев
21:12ч. 20.05.2019г.

Оставете коментар: