След обилния цъфтеж:

Ябълки, круши и праскови са отрупани със завръзи

Ябълки, круши и праскови са отрупани със завръзи

След обилния цъфтеж на прасковите, крушите и ябълките през тази пролет,  на много места в страната плодните дървета са отрупани със  завръзи.

Обичайно овошките успяват да се освободят по естествен път от излишното количество. Това става най-напред в края на цъфтежа, когато падат всички дефектни, неопрашени и неоплодени цветове.

Втората вълна е след 2-3 седмици, когато окапват голяма част от излишните млади плодове. При ябълката и крушата това са завръзите, които имат малък брой нормални семена, а при костилковите - тези които не са образували семена поради неоплождане или дегенериране на семепъпката.

Часът на истината обаче е т. нар. юнското окапване на завръзите. Интензивността му зависи от запасеността на овощните дървета с хранителни вещества и влага. Голямо значение обаче имат пораженията от болести и вредители, затова в момента трябва да се извършват регулярно всички необходими пръскания с фунгициди и инсектициди.

Важно е да се знае също, че в първите години на младите овощни дървета не се оставят плодове, защото те отслабват растежа им.

22:06ч. 08.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.