В Института по земеделие в Кюстендил:

Ябълки няма, елитни фиданки има, цената е 4-5 лв. за бройка

Ябълки няма, елитни фиданки има, цената е 4-5 лв. за бройка

 

Институтът по земеделие в Кюстендил започна да вади за продан от разсадника си елитни фиданки. Плодните дръвчетата са качествени, цената е 4-5 в. за бройка, интересът е традиционно голям, но това едва ли ще компенсира загубите, които бяха нанесени на научното звено през пролетта на 2017 г. За първи път в своята история институтът отчита нулева реколта от ябълки.

Миналата година прибрахме тонове, сега не сме набрали две шепи, пошегува се директорът проф. д-р Димитър Домозетов. Според него най-унищожителни се оказали априлските студове, които поразили  завръзите. През април температурите паднаха до -5 градуса, а това се оказа пагубно за всички сортове, разказа професорът.

Част от черешовите насаждения също са пострадали от измръзване. Там добивите са наполовина - 100 тона по-малко са набраните череши тази година. Лошите метеорологични условия обаче са дали възможност на експертите да установят кои сортове череши могат да издържат на големите студове.

„Местните сортове се представиха по-добре и при ябълката, и при черешата. Това значи, че и адаптацията, която са добили с вековете, се отразява в такива екстремни условия”, каза още директорът.

Заради 100-процентовата загуба на реколтата от ябълки институтът ще бъде компенсиран с по 200 лв. на декар от Държавен фонд „Земеделие“. Помощ ще получат и 40 земеделски производители от региона, чиито овошки също са пострадали от измръзване.

06:52ч. 08.11.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.