:

Ягодите „Еверест“ издържат на проливен дъжд

Ягодите „Еверест“ издържат на проливен дъжд

В дните, когато холивудският хит „Еверест” царува по киноекраните, дойде време да напишем за ягодите, кръстени на най-високия връх на планетата.

Плодовете от сорта „Монт Еверест“ са издръжливи на проливни дъждове и се справят добре при по-влажно време, твърдят пловдивските агрономи Ани и Илия Кузманови. За да получите добри добиви, трябва да положите допълнителни грижи. Необходимо е да се изгради конструкция като при отглеждане на корнишони, обяснява Илия Кузманов.

Ягодите се засаждат на разстояние 20-25 см и след това се пускат по мрежата. Такава мрежа се продава във всички агромагазини и вериги от типа „Направи си сам“. После растенията трябва леко да се превързват към конструкцията, която може да е вертикална или леко наклонена назад. Така се получават красиви зелени стени, които се отрупват с плодове. Ягодите са вкусни, ароматни и раждат целогодишно. Имат и голям декоративен ефект.

Проблемът е, че много фирми предлагат този сорт, но не обясняват на хората как да го отглеждат. Казват, че тези ягоди стават като храсти, но не обясняват как да се грижиш за насажденията. Всъщност това са пълзящи лиани и имат нужда от опора, за да се развиват, допълва Илия Кузманов.

„Монт Еверест“ се развива добре както в равнините, така и в полупланинските райони. С добри качества са и сортовете „Италия“ и „Ел Санта“. Причината е, че са с „наперени“ китки, което предпазва плодовете от загниване.

Нови насаждения мога да се правят до края на септември. Така ще берете плод още догодина. Важно е и качеството на материала – да е млад и здрав. Здравият разсад се познава по вида на растенията – те трябва да са свежи, без петна по листата, с добре развита кореново система и силна растежна пъпка.

Институтът по земеделие в Кюстендил пък предлага познатите от години сортове “Белруби“,  „Редгаунтлет“, „Зенга Зенгана“ и „Кембридж“. Ако изпуснете момента за есенно засаждане, може да свършите тази работа напролет – до средата на април.

Независимо от сезона, почвата трябва добре да се почисти от плевели, листа и камъни и да се обработи старателно. Важно е да знаете дали почвата е кисела или алкална. Ако е с кисела реакция, трябва да се варува.

Може да оформите ягодовата си градина на лехи или да ползвате черно фолио. В първия случай редовете трябва да са на разстояние 80 см един от друг, а растенията се засаждат на 20-25 см. Непосредствено преди засаждането корените се опресняват, оставят се 2-3 листа. Стръковете се полагат на дълбочината, на която са били преди изваждането или малко по-дълбоко. Плитко засадените ягоди изсъхват при засушаване.

Ако ще ползвате фолио, почвата предварително трябва да бъде обработена и наторена добре. Черно фолио се разстила 10-15 дни преди засаждането върху лехи с височина 10-15 см. При капково напояване маркучите се полагат под фолиото. 

10:20ч. 26.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.