
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи за една седмица с 1.48 на сто до 1.283 пункта, съобщи БТА, като се позова на данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Преди една година ИТЦ беше на същото ниво. Докато през 2015 година ИТЦ се повиши сезонно през пролетта до 1.519 пункта, тази година най-високата му стойност беше 1.463 пункта.
Оранжерийните домати поевтиняват през тази седмица с 4.4 на сто и се търгуват средно по 1.53 лева за килограм. Цената на доматите от внос се понижава с 4.2 процента до 1.15 лева за килограм. Краставиците от внос се продават по 1.00 лева средно за килограм, а българските оранжерийни краставици - по 1.11 лева за килограм.
Зелената салата поевтинява с две стотинки и се търгува по 0.40 лева средно за брой.
Ягодите поскъпват през тази седмица с 6.1 на сто до 2.62 лева за килограм. Цената на черешите намалява с 23.8 на сто до 2.46 лева средно за килограм. Кайсиите поевтиняват с 13.7 на сто до 1.76 лева за килограм.
Цената на картофите се понижава с 5.2 на сто до 0.73 лева за килограм на едро.
Ябълките се търгуват по 1.25 лв./кг, цената на лимоните се повишава с 20.0 на сто до 3.55 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,2 на сто и се продава средно по 5,38 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 9,45 лв./кг.
Олиото поскъпва с 1,0 на сто и се търгува по 2,05 лева за литър.
Цената на каймата се увеличава с 0,9 на сто до 4,60 лева за килограм, а пилешкото замразено месо се търгува с 1,0 на сто по-евтино - по 3,70 лева за килограм на едро.
Захарта се продава по 1,44 лв./кг, цената на брашното, тип "500", е средно 0,81 лева за килограм.
Зрелият фасул се купува средно по 2,78 лв./кг.
Яйцата се продават средно по 0,15 лева за брой на едро.