Тънкости:

Ягодовите насаждения се подготвят до края на септември

Ягодовите насаждения се подготвят до края на септември

В края на август и началото на септември може да започнете подготовката на новите ягодови насаждения. С оглед  на силните засушавания и резките температурни промени в последните години, най-добри резултати дава засаждането в черно фолио, е мнението на агроном Илия Узунов.

За целта почвата трябва да бъде почистена старателно от листа и плевели. След това се обработва и наторява. Ако е с кисела реакция, трябва да се варува.

Черното фолио се разстила 10-15 дни преди засаждането, за да улегне земята под него добре. При капково напояване маркучите се полагат под фолиото.

Корените на ягодите се опресняват, а на всяко растение се оставят по 2-3 листа. Стръковете се полагат на дълбочината, на която са били преди изваждането или малко по-дълбоко. Плитко засадените ягоди изсъхват лесно при засушаване.

Самото засаждане  на растенията може да продължи до края на септември. Но не по-късно, защото растенията трябва да могат добре да се вкоренят преди настъпване на студовете.

Важно е и качеството на материала. Той трябва да е млад и здрав.

Здравият разсад се познава по вида на растенията – те трябва да са свежи, без петна по листата, с добре развита кореново система и силна растежна пъпка.

В разсадните  се предлагат добре познатите сортове “Белруби“,  „Редгаунтлет“, „Зенга Зенгана“, „Кембридж“ и други.

Може да оформите ягодовата си градина и на лехи. Редовете трябва да са на разстояние 80 см един от друг, а растенията се засаждат на 20-25 см.

08:15ч. 04.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.