Димитър Белоречков::

Яйцата в търговските вериги са проверени и напълно безопасни

Яйцата в търговските вериги са проверени и напълно безопасни

 

Потребителите трябва да бъдат напълно спокойни за безопасността на яйцата в търговските вериги, тъй като проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха от тях и птицефермите на всички доставчици са вече проверени. Това заяви за AgroLife.bg председателят на Съюза на птицевъдите  Димитър Белоречков.

Той поясни, че инспекцията е тръгнала от яйцата в магазинната мрежа и оттам към производителите. Така са открити яйца със съдържание на фипронил на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД. Върху черупките им са изписани номерата 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил в тях е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, потребителите бяха посъветвани да не ги консумират.

„Продукцията, която в момента е в продажба, е с гарантирано качество, защото вече са направени проверки на фермите-доставчици.Тепърва обаче ще се изясняват причините да имаме заразени яйца с български произход, след като препарати за дезинфекция и дезинсекция с фипронил са забранени за използване и официално не са внасяни в страната. Възможно е някои продукти да са били предназначени за обезпаразитяване на котки и кучета, без да е посочено, че не бива да се прилагат на репродуктивни животни“, допълни Димитър Белоречков.

Според него за успокоение на обществеността ще е добре да бъдат проверени всички ферми за кокошки носачки,но това ще бъде трудна задача и ще отнеме месеци, защото обектите са много.

До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца, и 134 в птицеферми.  При извършените проверки на складовете и предприятията са проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

12:12ч. 16.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.