По данни на агенцията по безопасност на храните:

Яйчeн прах с фипронил се превърнал в сладолед и майонеза в две български предприятия

Яйчeн прах с фипронил се превърнал в сладолед и майонеза в две български предприятия

 

Две български производствени предприятия са получили злополучната пратка от 500 кг яйчен прах от Германия със съдържание на фипронил. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ).

БАБХ тръгна по следите на опасната стока, след като България получи предупреждение от германските служби, че яйчен прах с фипронил е експортирана към страната.

При проверката са били налични и възбранени 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде унищожен. Останалият жълтък е бил вложен в над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. На производителите са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на въпросните  партиди. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени.

Агенцията предприема и превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Контролните органи заедно с браншовите асоциации на птицевъдите ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

18:53ч. 25.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.