:

Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от нас

Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от нас

29-те завода на японската "Мейджи" произвеждат по 700 тона българско кисело мляко на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България, стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

"Мейджи" произвежда по лиценз на нашата държавна "Ел Би Булгарикум". Тя държи 49% от пазара на кисело мляко в Япония.

Директорът на "Мейджи ко" Кадзуо Кавамура обясни на министър Лукарски, че компанията ще засили рекламата на българско кисело мляко, защото то е стратегически важен продукт.

Бизнесът на "Мейджи" с продукти, съдържащи "лактобацилус булгарикус", отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г.

Това се дължи основно на нарасналия интерес на японците към здравословните храни, съобщиха от пресцентъра на икономическото ни ведомство.

Към момента „Мейджи“ предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на годината компанията е пуснала два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед.

През последните години българският износ за Япония регистрира ръст. През 2015 г. износът ни за страната достига 44,8 млн. щатски долара, отчитайки увеличение от 17,3% спрямо 2014 г. Стокообменът за същата година е на стойност 138,4 млн. долара, от които 93,6 млн. долара е вносът от Япония.

На снимката: Популярният японски актьор Джуничи Окада бе обявен за „посланик на българското кисело мляко в Япония“ на специална церемония на компанията „Мейджи” през 2014 г. в присъствието на българския посланик Георги Василев,

23:41ч. 11.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.