Бедствие:

Ята прегладнели птици нападнаха овошки и лозя

Ята прегладнели птици нападнаха овошки и лозя

Ята скорци нападнаха градините около Ботевград, Правец, Ябланица и Ловеч. Птиците налитат не само на гроздето, но и на сините сливи и дори на доматите. В набезите се включват косове и сойки, които в ранна утрин вършеят по овошките.

Тази година реколтата в региона е изключително бедна. Заради топлата зима дърветата цъфнаха по-рано и рязкото застудяване в началото на април унищожи поголовно завръзите на джанките, черешите и вишните. Изгладнелите пернати опустошиха касиса, френското грозде и малините, а после аронията.

Сега хората опаковат лозята си с тънки мрежи. Проблемът е, че заради голямото търсене в магазините от типа „Направи си сам“ са останали само най-скъпите продукти – 1 бр. мрежа с размери 4 на 5 метра се предлага на цена 14 лв. Много хора се въздържат от този вариант и по други причини. Опаковането на лозите изисква време. Не по-малки са усилията и за разопаковане преди беритбата.

За сплашване на птиците в някои западноевропейски страни се монтират програмирани пушки, които на всеки час или половин час гърмят, за да ги прогонват. Ефектът от тях обаче е кратък, защото птиците бързо свикват със стрелбата и престават да се плашат.

Хората използват и други подръчни методи – кичат дърветата и лозите с капачки и CD, но ползата от тях също е минимална.

Според експертите скорците създават много ядове на стопаните, но носят и полза. Наред с плодовете ятата унищожават и огромни количества гъсеници и други вредни насекоми.

10:14ч. 17.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.