:

До 31 юли се декларира земя - 1 млн. дка са "бели петна"

До 31 юли се декларира земя - 1 млн. дка са

Собствениците трябва да заявят кой ще обработва земята им, иначе държавата ще назначи служебно арендатори.

До 31 юли всеки собственик на земеделски земи трябва да декларира как ще ги стопанисва - лично или ще ги повери на арендатор. В противен случай държавата ще "назначи" стопанин - ще разпредели служебно земята за ползване.

През последните 1-2 години около 1 милион декара ниви, пасища, ливади и т.н. са "бели петна" - собствениците им са неизвестни или не са се обозначили и не са заявили навреме как ще се грижат за тях.

Това съобщи Лилия Стоянова от Министерството на земеделието и храните в интервю за БНР. Тя призова земевладелците да не пропускат датата 31 юли и да подадат декларация за лично обработване на земята или да сключат договори с ползвателите, за да се предотвратят грешки и недоразумения.

По принцип всяка година със собствениците на земя се сключват доброволни споразумения за обработване. Ако някой е пропуснал да подаде декларация, какво ще прави с "парчето" си, следващата стопанска година то се обработва от ползвателя, в чийто масив попада имотът.

Собственикът не губи, напротив, той има право на заплащане. Ползвателят трябва да му преведе парите, а той трябва да си ги потърси в областната дирекция по земеделие, където се открива специална сметка по местонахождение на имота.

Давностният срок за получаване на сумите е десет години.

Има обаче собственици, които изобщо не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, обясни Стоянова. Тя предупреди и за риска от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31 юли.

Преди две години например се появи статистика, че над 50 милиона лева са натрупани по извънбюджетните сметки на общините и чакат някой да си ги потърси.

Това са именно средства от ползването на "бели петна", които са били служебно разпределени на арендатори за обработване.

От агроминистерството припомнят, че общинските служби "Земеделие" изготвят предварителни регистри за ползването, които се обявяват до пети август. След това всеки земевладелец може да направи справка за имота си и ако има грешки, да поиска поправка в срок до 15 август.

ПАЗАР

Между 2010 и 2015 г. цените на земеделската земя у нас са нараснали с над 162%, показват данните на НСИ. През 2015 г. средната цена на обработваемите площи е достигнала 732 лв. на декар, докато през 2010 г. е била около 279 лв.

Само през изминалата година нивите са поскъпнали със 7%, или средно с 48 лв. Средната рента на декар обаче отбелязва скромен ръст - с 1 лв. до 42 лв. на декар.

През 2015 г. най-висока е средната цена за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 63 лв., което е в пъти по-скъпо от стойността в Югоизточния район - 20 лв.

 

23:38ч. 18.07.2016г.
S

Здравейте, наследница съм в общи парцели на земи в София, 4ти км където БАН се е самонанесъл в наща квадратура закупени от дядо ми Йордан Гюров Радков. В Трън имаме земи които чужди хора ги използват. (Stani2002@hotmail.com) Жалкото в случая е че от 2016 насам членове на семейството спират връзката. Ако може някой да ми обясни как да си върна земята на дядо ни?? Бл

Stanislava Radkova
03:25ч. 28.01.2020г.

Оставете коментар: