За модерно земеделие:

1 млрд. евро са нужни за възстановяване на напоителните системи

1 млрд. евро са нужни за възстановяване на напоителните системи

Сега се напояват 35-50 хиляди хектара, през 80-те години - 1.2 милиона хектара.

На базата на доклад на Световната банка страната ни изготви Стратегия за системата за напояване и хидромелиорации. Тя е качена на сайта на Министерството на земеделието за обществено обсъждане.

Докладът констатира, че напояването в България е сведено до ниско ниво на ефективност, но той показва и желанието на хората, които искат да се занимават с поливно земеделие, да се върнат към тази си дейност, т.е тя да стане достатъчно самофинансираща се, да не зависи от държавата.

И това показва стратегията, каза в предаването „Преди всички“ по БНР Панайот Господинов – експерт в Министерството на земеделието. По думите му съоръженията за напояване са остарели, загубите на вода от изпарения, от филтрация са големи, а земеделските производители усещат това в края на напоителния канал. Нещо повече – те са длъжни да плащат освен водата, която използват за напояване, и загубите по трасето.

Според Панайот Господинов не е трябвало голяма част остарелите съоръжения преди няколко години да се разпродават за скрап. Не е трябвало да се стига до такава голяма степен в унищожаването на тези съоръжения, защото голяма част с малки или средно големи инвестиции биха могли да вършат работа.

Според доклада на Световната банка средствата, които са необходими за възстановяване на цялата инфраструктура на напоителните системи у нас възлизат на 1 милиард евро.

Стратегията дава времеви период от 15 години, в които ще се преструктурират „Напоителни системи“. В този период се очаква да има засилен интерес към напояването, оттам и инвестиции в тези сектор. Мислим оттам да дойдат част от тези средства.

Аз съм обнадежден, защото хората изпитват интерес да се върнат към поливното земеделие, посочи Панайот Господинов. По думите му в днешно време се напояват 35-50 хиляди хектара, докато през 80-те години те са били 1.2 милиона хектара.

22:57ч. 20.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.