За и Против:

100 хил. еднодневни договора купени от земеделци

100 хил. еднодневни договора купени от земеделци

От КТ "Подкрепа" са против изобщо въвеждането на трудов договор за един ден, който според тях ощетява работниците.

Близо 100 хил. еднодневни трудови договори са купени от земеделските производители от началото на годината досега, сочи справка на Инспекцията по труда.

Повече от половината са за бране на череши и за розобера (съответно 28 хил. и 25 хил.). Работодателите, които ще ги ползват са над 1630, предимно от областите Сливен, Пловдив, Стара Загора.

Новият вид трудов договор бе въведен от юли миналата година за прибиране на земеделска продукция от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. До края на 2015 г. малко над 100 земеделски производители използваха над 72 хил. еднодневни трудови договора.

Според ГИТ така се е създала възможност за "решаване на проблема с наемането без трудови договори на работници за селскостопански дейности, които имат кампаниен характер и за кратък период от време изискват голям брой работещи".

Преди това голяма част от тях са били в сивата икономика. Наетите работници не губят правото си на социални помощи, нито обезщетенията за безработица.

Парламентът в момента обсъжда предложение на Реформаторския блок този вид договори да може да се сключва до 14 дни от полагането на труд от съответния работник. Мотивът на РФ е, че така ще се облекчат допълнително земеделските производители. Предложението бе прието вече на първо четене в комисията по земеделие.

Министерството на труда обаче е категорично против. Според екипа на Зорница Русинова подписването на трудов договор до 14 дни след извършването на труда означава на практика работа "на черно", а контролните органи няма да имат никакви правомощия да следят за спазването на трудовото законодателство.

Работодателските организации подкрепят предложението на реформаторите.

От КТ "Подкрепа" са против изобщо въвеждането на трудов договор за един ден, който според тях ощетява работниците.

КОНТРА

КТ "Подкрепа" предлага към бюрата по труда да бъдат създадени отдели, които да посредничат между сезонните работници и земеделските стопани.

Идеята е тези отдели да работят като посредници между сезонните работници и земеделските стопани, да влизат в преговорни отношения с работодателите, каза Ваня Григорова, икономическият съветник към синдиката, по време на кръгла маса "Законодателна прекаризация на труда", предадe БТА.

По думите на Григорова така работодателите ще разчитат на работна ръка, а от друга страна, хората, ангажирани на такива договори, ще имат сигурността, че ще им се плати, ще имат осигурителни вноски.

От КТ "Подкрепа" смятат, че чрез отделите от веригата ще се изхвърлят и т.нар. "тартори", които търсят работници на стопаните. Те често от трудови посредници се превръщат и в изборни посредници, коментира Григорова.

Поводът за форума бе законодателното предложение за промяна на Кодекса на труда, според което земеделските стопани ще могат да отлагат до 14 дни сключването на еднодневни трудови договори.

КТ "Подкрепа" е категорично против това предложение, защото според синдиката от Инспекцията по труда няма как да проследяват, че трудът наистина е положен, работникът няма как да го докаже и така промяната ще доведе до повече злоупотреби и сива заетост.

Според експерти заетите в селското стопанство са между 700 хиляди и 1,3 милиона души, каза Григорова. Тя допълни, че официалният брой на заетите в селското стопанство по данни на НСИ е около 60 хиляди, а според експерти сивата заетост в сектора е огромна. Григорова припомни, че това е и причината миналата година МТСП, съвместно със земеделски производители, да въведе еднодневните трудови договори. 

ГИТ и експерти от Министерството на земеделието и храните предлагат като гаранция за това, че договорът ще бъде сключен, в момента, в който работникът бъде приет на работа, да се сдобива с документ с уникален идентификационен номер, с който ще бъде сключен по-късно и трудов договор. Този документ да съдържа минимум данни, за да не товари земеделските производители, предлагат от Инспекцията по труда и експерти от МЗХ.

 

14:40ч. 21.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.