За вкусна, чиста и честна храна:

Кои 11 български продукта имат шанс за защитено географско указание

Кои 11 български продукта имат шанс за защитено географско указание

От България засега само горнооряховски суджук и розово масло имат такава европейска регистрация.

Единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание, пише в. "Капитал".

Това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, започнало по идея и с подкрепата на евродепутата Момчил Неков. Резултатите бяха представени на конференция – част от кампанията "Да защитим българския вкус".

Продуктите
- куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив;
- месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас;
- еленски бут от община Елена;
- странджански чай
- реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг;
- смилянски фасул;
- сол от Атанасовското езеро - Бургас;
- чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто);
- куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев;
- меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);
- садовски фъстък - Садово, Пловдив.

Европейските схеми за качество са три:
-защитено наименование за произход (всички процеси – производство, преработка, опаковане - се случват в един и същ регион);
защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион);
храна с традиционно-специфичен характер (защита на рецепта и производство от поне 30 години, свързана е с традиция, а не с географски регион).

Всички те са механизми за защита на специфични за всеки регион или държава продукти, обобщи Момчил Неков.

Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, обясни Десислава Димитрова, председател на българския клон.

Неправителственото сдружение ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите.

Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.

Резултатите

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.

Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица".

Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма" - процедурата в Брюксел е към своя край.

Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед, уточни Елка Божилова, началник на отдел в Министерството на земеделието и храните.

"Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени.

Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието", обобщи д-р Янка Казакова от Катедрата по икономика на природните ресурси в УНСС.

 

23:29ч. 28.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.