За месец:

1313 ракети изстреляни срещу градоносни облаци

1313 ракети изстреляни срещу градоносни облаци

Само за месец от ракетните площадки на Изпълнителната агенция за борба с градушките са изстреляни 1313 ракети, съобщи експертът Цветелина Димитрова. Тази година сезонът започна на 27 април, като до момента са обработени 136 облака. До края на седмицата се очаква стабилизиране на времето, но другия петък ще има интензивни валежи с нова опасност от градушка, предупреди Димитрова.

От агенцията увериха, че тази година работата е подсигурена с ракети. Под защита са 17 млн. декара, от които 11,5 млн. са със земеделски култури. Обстановката се наблюдава от 9 командни пункта и 199 ракетни площадки, разположени в райони с интензивно земеделие  - в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и в Горнотракийската низина. Работи се на денонощен режим.

Как действат ракетите?

„Основната ни задача е да създадем такива условия, че да не нарасне размерът на градовите зърна, обясни Цветелина Димитрова. За целта в облаците се внася сребърен йодид със структура на лед, получава се конкуренция между естествен и изкуствен лед, вследствие на което ледените парченца остават с по-малки размери и при падане се топят.  Другият начин е да се намали водното съдържание на облака.

Как народът се пази от градушките

Народът има своите обичаи и вярвания за предпазване от градушки. Ето някои от ритуалите във великотърновското село Балканци.

„Зададат ли се тъмни облаци, взимаме ситото, излизаме навън и започваме ритуално да сеем“, разказват местни жители. „Надеждата е, че така гръмотевичната буря ще заобиколи селото. Брадвата също е важен атрибут в заклинанията. Тя се забива в дръвника и се поръсва със сол, която трябва да изтегли събраната тежка енергия. Може и само да оставите брадвата на земята с острието нагоре – да разсича градоносните облаци и да пази от гръм. Вярва се също , че ако на нивата се зарови първото великденско яйце, ще предпази реколтата от тази природна стихия. Пали се и свещичка от Бъдни вечер“.

След тези ритуали обстановката се разведрявала и в повечето случаи опасността е избегната.

11:54ч. 26.05.2017г.
N

Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы. Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках: - Tilda (Тильда) - Wix (Викс) - Joomla (Джумла) - Wordpress (Вордпресс) - Bitrix (Битрикс) и т.д. телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы. Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google. Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта? напишите нам 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

NeooAmomo
01:30ч. 11.09.2019г.

Оставете коментар: