Министър Танева::

149 лв. на декар са изплатените помощи за пропаднали площи

149 лв. на декар са изплатените помощи за пропаднали площи

Средно по 149 лв./дка са изплатените помощи за пропаднали площи, каза пред журналисти земеделският министър Десислава Танева след заседание на парламентарната комисия по земеделие.

По думите ѝ, тази година производителите на плодове са получили над 200 лв. на декар по схемата за обвързана подкрепа, което е в пъти повече от предишни години.

„А за допълнителна помощ – в размер на поискани от 250 лв. на дка, при условие, че няма и доказателства по степента на увреждането, няма извършена административна процедура от съответните служби по земеделие, няма как да се впише в регламенти, наредби, нормативни актове, въз основа, на които се определя определена помощ”, обясни тя, цитирана от агенция "Фокус".

„Исканият размер надвишава в пъти годишния размер на държавната помощ, която страната може да предостави на земеделски производители”, поясни Танева. По думите ѝ, щетите трябва да се регистрират.

„При възможност да предоставим минимална държавна помощ на ощетени от природни, климатични събития площи пак ще стъпим въз основана доказателства за щетите”, коментира земеделският министър.

„Бих препоръчала да се застраховат площите”, подчерта Танева.

Във връзка с това колко може да им изплати държавата на дка министър Танева обясни: „Директор на Дирекция „Държавни помощи” каза, че 149 лева на декар са помощите за пропаднали площи, изплатена тази година за щети от миналата”.

„Това е сума, която не я определя държавата, а се прави по определен механизъм, одобрен от ЕК, когато сме нотифицирали тази държавна помощ”, добави министър Танева.

По думите ѝ, тя после е предмет и на одити, когато ни дойдат на проверка.

„Тази сума се определя въз основа на фазата на развитието на растението, степента на поражение, дали имаш или не застраховка и съответната технологична карта, която също е одобрявана при тази нотификация”, каза още тя. 

 

22:10ч. 08.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.