:

15% от европарите до 2020 г. ще са бонус субсидии за животни, плодове и зеленчуци

15% от европарите до 2020 г. ще са бонус субсидии за животни, плодове и зеленчуци

Екстра субсидията за плодове и зеленчуци от ЕС за 2015 г. съответно 570 евро и 470 евро за хектар

15% от европарите за България до 2020 г. ще бъдат изплатени като бонус субсидии за плодове, зеленчуци и животни по схемата "обвързана подкрепа" за чувствителни сектори. Това съобщи днес аграрният зам.-министър Васил Грудев по време на откриване на конференция на тема „Добрата храна е сила“ в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. До 2020 г. страната ни трябва да получи по линия на директните плащания общо 4,5 млрд. евро. Бонус субсидиите, фиксирани на 15% от общите пари, ще възлезат на около 675 млн. евро.
"Отделихме 15% от целия финансов пакет до 2020 г. за обвързана подкрепа на чувствителните сектори, които генерират голяма част от храната, която слагаме на трапезата си. Имам предвид храната от животински произход, зеленчуци и плодове. Това бяха и секторите, които се оказаха неглижирани в предходния програмен период", добави Грудев. По предварителни разчети на Държавен фонд "Земеделие" за бонус субсидии за плодове за 2015 г. са кандидатствали 4 626 стопани с обща площ от 235 хил. декара. За 1 ха (10 дка) ще им бъдат платени по 507 евро. За същите субсидии за зеленчуци, заявления са подали 4000 земеделци, а субсидията им за 10 декара ще е по 470 евро.
"Когато през 2007 г. България се качи на вече пътуващ влак, който се нарича Обща селскостопанска политика, възможностите за подпомагане бяха структурирани така, че да прилагаме схемата за единно плащане. Тя доведе до сравнително устойчиво и конкурентно зърнопроизводство в страната, но която поради спецификата на другото производство, неглижирани и доведе до спад в традициите и производството, което имаме. Най-вече свързани с животновъдството, плодове и зеленчуци", уточни още Грудев. Той подчерта, че ще има отделни пакети за плодове и зеленчуци и отделен пакет за животновъдството.
"Започваме да обръщаме тенденцията и да подпомагаме при определено производство, а дори въведохме и схеми, които касаят качеството на произведените суровини. Визирам най-вече подобряването на генетичния статут на стадата за животни под селекционен контрол", каза още той, като добави, че идеята е крайният продукт да е по-добра храна.

13:11ч. 15.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.