Министерски отчет:

16 % ръст в оранжерийното производство, 52 % при плодовете

16 % ръст в оранжерийното производство, 52 % при плодовете

Във вторник в МЗХ ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми.

През последната година отчитаме 16 % ръст при оранжерийното производство. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на националната дискусия на тема „ДА! На българските региони – Кърджали”.

Тя подчерта, че това показват данните от анализа на прилагането на обвързаната подкрепа по линия на директните плащания за 2016 г. Министър Танева изтъкна, че се наблюдава и увеличение с 52 % при плодовете.

„Този процент отразява изсветляването на сектора. Ръстът при зеленчуците е още по-голям, има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година”, посочи още тя.

„В сектор „Животновъдство” отчитаме с близо 11 % ръст на производството на отглежданите крави в България. Той е още по-голям в направлението за под селекционен контрол, който е по-продуктивен”, каза още Десислава Танева.

Тя обясни, че единствено има намаление при млечните крави, които не са под селекционен контрол. По думите й, през последната една година броят на овцете е нараснал с 15 % .

Министърът на земеделието и храните съобщи, че утре (вторник - б.р.) предстои дискусия с бранша, на която ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми, както и в средните стопанства в планинските и полупланинските региони

Тя бе категорична, че подкрепата в земеделието трябва да се прилага, така че операторите да бъдат конкурентноспособни и готови да посрещнат всички търговски споразумения.

17:39ч. 25.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.