Волно или от незнание - резултатът е нарушение:

2/3 от областните агродирекции бъркат с обществените поръчки

2/3 от областните агродирекции бъркат с обществените поръчки

От началото на годината 17 от общо 28-те дирекции са допуснали нарушения.

Две трети от областните дирекции "Земеделие" в страната заобикалят състезателните процедури или пък обявяват търг, без да е необходимо. Това показва справка на в. "Сега" в регистрите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

От началото на годината 17 от общо 28-те дирекции са допуснали нарушения, разкриват проверките на инспекторите от АДФИ, приключили с 32 акта.

Типична грешка е неспазването на условието при покупка на техника да се съберат повече оферти, така че да се избере най-добрата цена. Такъв е случаят с една от областните агродирекции, която тръгнала да си търси принтери за 24 000 лв.

Подобно нарушение е било засечено и по друга поръчка, но за над 65 000 лв., за мобилни и съобщителни услуги. Отново не били поискани поне три оферти от различни доставчици. Ревизорите са открили сходни нарушения и в други агрослужби.

Областните дирекции помагат на земеделците на място и провеждат търгове за наем или аренда на свободните площи. Занимават се и със събиране на различни видове такси и наеми, което формира част от бюджетите им.

Всяка от 17-те дирекции по един или друг начин е нарушила ЗОП, като с най-голяма сума за няколко проведени поръчки се е отчела дирекцията в Плевен - 117 хил. лева, показват докладите на АДФИ.

23:08ч. 29.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.