Какво казват звездите:

24 и 25 септември – перфектното време за сеитба на спанак

24 и 25 септември – перфектното време за сеитба на спанак

 

Като по поръчка точно почивните дни – 23 и 24 септември, са изключително подходящи за сеитба на спанак. Може да не вярвате в астрологията, но така или иначе луната е фактор в наши живот. А според лунния календар това е точният момент, затова послушайте гласа на звездите и опитайте. Нищо няма да загубите.

Спанакът е една от културите, които трябва да бъдат засети до края на септември или началото на октомври. Целта е растенията да направят розетка преди настъпването на студовете, за да презимуват успешно.

За нашите климатични условия са подходящи студоустойчивите сортове с бърз темп на растеж, като „Матадор 15/29“, „Матадор“, „Едър зимен“, „Хемус“ и други. Наш сорт е „Едър зимен“, но според фермерите той не е устойчив на болести  и стрелкува бързо.

Предимствата на хибридите на компанията „Енза Заден“ са, че са устойчиви на мана и имат по-добра издръжливост на загниване. Отличават се с едра листна маса и са подходящи за механизирано производство. Става дума за сортовете „Спейс Р1“, „Спинакер Р1“ и „Спокейн Р1“.

Спанакът се сее разпръснато или на редове в плитки бразди. Разстоянието между редовете е около 15 см. Браздите се зариват с гребло. Неравномерното поникване може да се дължи на лоша обработка на почвата.

08:14ч. 22.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.