:

24 общини от Западна и Централна Стара планина са вече част от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“  

24 общини от Западна и Централна Стара планина са вече част от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“   

Фермери, които имат територии в зоните по НАТУРА 2000, могат да получат подкрепа за производството на чисти храни и продажбата им директно на потребителите.

Българско-швейцарският проект „За Балкана и хората“ стартира преди три години в осем общини. Там вече 12 фермери са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби.

Биволско, овче и краве кисело мляко и сирена, кашкавал, мед и сладка се радват на голям интерес на фермерския пазар в софийския квартал Борово, на изложения и фестивали в цялата страна. Фермерите ги продават от мобилни хладилни витрини.

Хората вече добре познават:

- млякото и сиренето от редките български породи Каракачанска овца и биволи Българска Мурра на ферма „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, където по проекта бе открит Демонстрационен център за производство на млечни продукти,

- кравето мляко „От фермата“ в с. Нефела, Врачанско,

- синьото сирене на ферма „Чемерник“ от с. Бов, Свогенско,

- овчето сирене и кисело мляко на Александър Александров от с. Балювица, Монтанско,

- сиренето и кашкавала на Славейко Тодоров от с. Благово, Монтанско,

- млечните продукти на малката ферма кв. Заножене, гр. Вършец,

- сиренето на Стоян Пелтешки от Угърчин, Ловешко,

- меда на младия пчелар Теодор Пушкаров от с. Меляне, Общ. Георги Дамяново

- биологичния мед от пчелините на семейства Начеви и Попови от Калофер,

- сладката от диви плодове на „Синевка“ в с. Превала, Монтанско.

Предстои да приключи регистрацията за преработка във фермата и директни продажби и на други осем производители.

„С включването в проекта на новите общини фермерите там ще имат възможност да получат експертна помощ да започнат производството на фермерски продукти. За първите шест кандидати ще има и малка финансова помощ от проекта“, обяснява д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор на проекта „За Балкана и хората“.

24-те общини в обсега на проекта

Мъглиж, Казанлък, Павел баня,  Карлово, Сопот, Антон, Пирдоп, Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Габрово, Трявна, Белоградчик, Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Своге, Годеч, Костинброд.

Цел на проекта „За Балкана и хората“

Българско-швейцарският проект „За Балкана и хората“ („Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“) е на стойност 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. По него работят Министерството на земеделието и храните, пет български и четири швейцарски неправителствени организации.

Голямата цел на проекта е да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

Вижте повече на http://forthenature.org/swissprogramme

 

16:06ч. 02.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.