Параграф 22:

3-годишно ограничение за мляко и сирене, ако се ваксинират кравите за нодуларен дерматит

3-годишно ограничение за мляко и сирене, ако се ваксинират кравите за нодуларен дерматит

Ваксинацията срещу нодуларен дерматит носи след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които са ваксинирани, заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Изявлението й дойде след като кабинетът взе решение да бъдат отпуснати 14,5 млн. лв. за справяне с болестта. Преди това премиерът Борисов заяви, че ще бъдат дадени 20 млн. лв., за да "напръскаме страната".

"Такова решение (б. р. за ваксинация) носи след себе си тригодишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксинирани", посочи Танева. "Въпросът е според националната специфика на производството, кое е по-доброто и кое би имало по-малко икономически загуби за фермерите. Предвид на това, че навлизането на тази болест беше очаквано от есента на миналата година БАБХ провежда засилена мониторингова програма върху фермите в Южна България. По този начин и като част от тази програма беше открито и заболяването на 13 април", добави Танева.

Междувременно животновъди се събраха на протест край Хасково, на който се обявиха против унищожаването на стадата. Процедурата на ветеринарните власти изисква при констатиране на дори 1 заболяло животно да се унищожават целите стада. Фермерите, чиито стада са били унищожени заради заболяването, настояват за  обезщетение от 2000 лева за крава, по 1500 лева за юница и по 1000 лева за теле. В момента тарифата е около 750 лв.

По думите на Танева към момента са умъртвени 537 животни.

13:59ч. 20.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.