Едно на ум:

30% от румънската земя е в ръцете на чужденци

30% от румънската земя е в ръцете на чужденци

Румънският президент Клаус Йоханис е изразил притеснението си, че 30% от обработваемата земя в страната е притежание на чужденци.

„Ще погледнем надолу към земята си и ще се запитаме на кого е, защото не е наша повече“, е коментирал президентът по време на най-голямото изложение за агробизнес в северната ни съседка, предава romania-insider.com.

По думите на държавния глава страната се нуждае от ново законодателство, съобразено с нормативната рамка в ЕС. „Никой не ни спира да направим закон, който позволява на румънците да определят това, което се случва в Румъния“, казва Йоханис.

Припомняме, че в Румъния се работи върху законодателство, което да ограничава покупката на земя от чужденци.

Земеделският министър коментира по-рано, че физически лица ще могат да купуват до 150 дка селскостопански парцели, а юридически – до 1500 дка, според новия проектозакон. В текста е записано, че компаниите трябва да имат седалище в Румъния, а за целта е необходимо румънско гражданство или друго от страна членка на ЕС.

За граждани на трети страни има вариант да придобият румънско гражданство. Пример за това е, че най-големият производител в хранителната индустрия е от арабски произход, но има гражданство и притежава ферма от 65 хил. ха.

На снимката: Румънски фермери често защитават исканията си пред парламента.

21:15ч. 06.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.