Румен Порожанов::

31 продукта ще бъдат подложени на сравнителен анализ за наличие на двоен стандарт в производството

31 продукта ще бъдат подложени на сравнителен анализ за наличие на двоен стандарт в производството

 

Експерти на Министерството на земеделието и храните са взели 31 продукта от магазините на  „Билла“, „Кауфланд“ и „Лидъл“.  Те ще бъдат подложени на сравнителен анализ със същите храни и напитки, закупени през миналата седмица от супермаркетите на тези търговски вериги в Австрия и Германия, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.  

Стоките са на производители от цяла Западна Европа. Това са шоколадови изделия, местни продукти – шунка, леберкес и други, млечни, безалкохолни и детски храни.

Две са лабораториите, в които пробите ще се изследват – акредитираната лаборатория на агенцията по храните и лабораторията за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Изборът на изделията е на база популярност и търсене от потребителите. Направен е от експертите на БАБХ.

Проучването ще бъде на три етапа. Най-напред ще се направи сравнение на  съдържанието на етикетите. След това ще се направи органолептичен анализ – тип, плътност на продукта и други. И накрая следва физико-химичен анализ, който е най-сложен.

Ако се установят различия, ще се сезира ЕК. Мотивът на производителите, че разликите се дължат на вкусовите предпочитания на съответния местени пазар, не е състоятелен, каза Порожанов.

Той  посочи, че употребява предимно български месни и млечни продукти.

08:21ч. 01.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.