Засега:

34 са огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната

34 са огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната

Ваксинацията с първите 150 000 дози срещу заболяването вече е приключила.

34 са огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната към момента, около 16 май България очаква нови 170 000 дози ваксини.

Това заяви пред журналисти след проведеното правителствено заседание в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи Агенция "Фокус".

По думите й, са открити 3 нови огнища на болестта – в област Смолян, в населени места на 1 км северно от южната гръцка граница и 1 в област Перник.

Тя коментира, че ваксинацията на първите партиди 150 000 дози срещу заболяването вече е приключила. По думите й се очаква нова партида от ваксината за едри и дребни преживни животни в размер на 270 000 дози, а 170 000 от тях ще бъдат доставени още около 16 май, като ваксинацията на животните ще започне веднага след това.

Според нея доставката на останалите дози ваксини ще стане до 1 месец. Министърът подчерта, че продължава изплащането на обезщетения, като общия брой на животните, които са унищожени заради болестта са 877 броя.

Министър Танева посочи, че започва пръскане в крайдунавските общини за заболяването. По думите й площите, които се предвижда да бъдат обработени от МЗХ са близо 1 милион декара.

Танева коментира, че общините са в синхрон с БАБХ и румънските им колеги, за да започнат паралелно пръскането на площите. 

Досие

Към 28 април бяха констатирани 31 огнища на заразен нодуларен дерматит - Димитровград и Хасково в област Хасково, общините Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан в област Стара Загора, общините Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански в област Благоевград, община Първомай, област Пловдив и община Кочериново в област Кюстендил.

Тогава бяха доставени 150 000 дози от ваксината, които бяха използвани за имунизиране на всички възприемчиви животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването.

Ваксинация се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и с разрешение от ЕК.

Животните придобиват имунитет за 28 дни. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека.

Болестта засяга едните и дребните преживни животни, като преносители могат да бъдат и хора.

23:08ч. 04.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.