Ден на хлебаря:

360 хил. тона е годишното производство на хляб у нас

360 хил. тона е годишното производство на хляб у нас

Обръщение на министър Танева към производителите на хляб и хлебни изделия по случай професионалния им празник.

Приблизително 360 хил. тона хляб се произвежда на година у нас, пресните хлебни и сладкарски и изделия са около 60 – 65 хил. тона, а около 12 – 13 хил. тона са хрупкавият хляб и сухарите.

Това изтъкна министър Танева в обръщението си към производителите на хляб и хлебни изделия по случай професионалния им празник.

Почти цялото вътрешното потребление – над 99% се покрива от местно производство. Асортиментът от продукти, предлагани на пазара, постоянно се разширява. Това пише министърът на земеделието Десислава Танева в поздравителен адрес по случай днешния Денят на хлебаря.

Износът на хляб у нас се увеличава . През 2011 г. сме изнасяли малко над 1000 тона, а износът към 2015 г. е достигнал до 4,7 хил. тона.

Хлебарските, тестените и сладкарските продукти  са на водещо места в износа на селскостопански продукти след пшеницата, слънчогледа и слънчогледовото олио и тютюневите изделия. Те имат относителен дял от 5% от общия аграрен износ за 2015 г.

Вкусният хляб се замесва от качествено брашно, което предполага и ограничаването на употребата на оцветители и допълнителни добавки, напомни министър Танева и призова:

"Бъдете професионалисти и влагайте усилия да се придържате към  българския държавен стандарт за производството на хляб!"

 

22:05ч. 09.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.