Здрава храна:

5 града с фермерски пазари за биопродукти

5 града с фермерски пазари за биопродукти

Това са София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново.

В пет български града ще бъдат открити специализирани фермерски пазари за био продукти, съобщи bTV. На тях сертифицирани производители от цялата страна ще представят продукцията си.

За да участват в пазарите, производителите ще трябва да покажат биосертификати за изложените продукти. Експерти поясняват, че производителите трябва да имат отделен сертификат за всеки от предлаганите продукти.

На новите биопазари няма да се допускат производители и търговци без документи, че стоката им наистина е био. Сертификатите се издават от акредитирани европейски институции.

Председателят на Българската асоциация Биопродукти Албена Симеонова поясни, че всеки биопродукт задължително трябва да има европейското лого за биопродукция - със звездичките на Европейския съюз. Под логото на всеки етикет трябва да има номер - на сертифициращата организация.

По думите на Симеонова не може да се има вяра на обещанията на бабите, че не са пръскали плодовете и зеленчуците си.

Ако клиентите се съмняват, може да проверят дали производителят е регистриран в официалния сайт на Българската асоциация Биопродукти. Специализираните органи ще извършват проверки на новите пазари, за да се гарантира, че купуваме истински биохрани.

През последните години 98% от българската биопродукция се е произвеждала за износ. Въпреки това много от тях са решили да продават по-голяма част от произведеното у нас.

22:25ч. 01.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.